Tunnelkas

Insecten hebben het hele jaar door veel nut van bloeiende planten met nectar en stuifmeel. Deze voedingsbronnen zijn de zogenaamde waardplanten, De bermen langs de wegen en de tuinen zijn helaas strak gemaaid of met tegels geplaveid. Het aantal insecten is door gebrek aan goed voedsel in 30 jaar tijd tot 75% afgenomen.

Voor de kweek van veel meerjarige drachtplanten heeft Beelease een 130 m2  tunnelkas gekocht  In het voorjaar van 2018  wordt de kas in gebruik genomen. Met de hulp van vrijwilligers en deelnemers van de DWI  worden de plantjes gezaaid, verspeend en verpot. Op het buitenterrein van Beelease worden de planten tot volwassen grootte opgekweekt. Deze kweekkas voorziet en faciliteert in de teelt en de verzorging van planten als werkervaringsproject van de afdeling WPI van de Gemeente Amsterdam.

We streven naar een teelt van ruim 15.000  plantjes verdeeld over 15 verschillende soorten kruiden. Deze plantjes worden langs de bestaande Bloemenlinten in Amsterdam-Noord uitgezet. Na de bloeiperioede wordt het zaad verzameld en in het volgende jaar opnieuw voor de teelt gebruikt. Het aantal kruiden zal daardoor in hoog tempo in de bermen en plantsoenen terugkeren. Langs de Bloemenlinten komen borden met uitleg over het nut van deze kruiden.

De medewerkers – vrijwilligers en via de DWI – krijgen les hoe te werken met zaaien en uitdunnen , verpotten en watergeven. Het levert vaardigheden op voor een aparte en veel gevraagde bedrijfstak. Met de circulaire economie en druk op de energie beperking wordt de afstand tussen productie en consumptie sterk verkort. In en rond de grote steden ontstaan op kort termijn mini productie plantages. Veel handwerk dus en veel vraag naar ingewerkte arbeidskrachten met kennis van zaken.

De planten worden gebruikt voor een aantal doelstellingen:

– drachtplanten voor bijen
– medicinale toepassing
– verkoopproduct als aanvulling van de winkel
– werk- en ervarings traject voor de DWI

De Gemeente Amsterdam heeft de omgevingsvergunning voor het plaatsen van een foliekas op het terrein goedgekeurd. In 2017 is  de kas geplaatst.

Zie hier de inleiding voor de kas

iFrame