Kleine bijen selectie

Ons voedsel wordt gekweekt door specialisten. Voor goed voedsel worden betere planten gekweekt door betere eigenschappen te kruisen. De stuifmeel in de bloemen van de plant bevat de nieuwe genen na de kruising. De honingbij is nodig om de bloemen te bezoeken en het stuifmeel te verspreiden. Hierdoor wordt de zaadvorming sterk verbeterd.

PARASIET Maar sinds jaren heeft de honingbij een probleem. De honingbij wordt ziek  van een parasiet en  het leven van de bij wordt hierdoor bedreigd.  De parasiet bestrijden met gif werkt niet effectief. Beelease kweekt kleine bijen zonder stress en ziektes.

BIJENSTERFTE  De bijenvolken worden door professionals  gekweekt, maar ook hobby imkers kweken hun eigen bijen. Vaak met goede resultaten, maar soms gaat het kweken door onkunde niet goed. De afname van de diversietijd onder de bijenvolken en de invloed van parasieten zoals de varroamijt destructor op de honingbij is jarenlang een zorg en oorzaak van wereldwijde sterfte van bijenvolken.

Beelease heeft in samenwerking met deskundige onderzoekers een kweekmethode ontwikkeld dat leidt tot resistentie tegen de varroamijt.

Wereldwijd zijn honingbijen het slachtoffer van een parasiet; de varroamijt; om precies te zijn  de varroa destructor. Vele  hobby imkers en professionals trachten met chemicaliën de mijt zonder veel succes te bestrijden. 

BIOLOGISCHE METHODE   De varroamijt plant zich voort in de wascel  bij een larve en legt eitjes waaruit weer nieuwe mijten groeien. De varroamijt leeft oorspronkelijk in symbiose op speciale honingbijen ver hier vandaan. Door onachtzaamheid is de mijt door teeltprogramma’s onder de bijenhouders wereldwijd verspreid. De celmaat blijkt grote invloed op de levensfase van de bijen en ook de mijt te hebben.

was celmaat microscoop.png

Met een iets kleinere celmaat dan de huidige standaard, ontstaan iets kleinere bijen. Hoe kleiner de cel, des te kleiner is de kans op voortplanting van de mijt. De honingbijen floreren en bestrijden vervolgens de resterende mijten.  Dit proces bestaat al jaren met succes. Ed en Dee Lusby uit Arizona zijn de grondleggers.

Beelease kweekt elk jaar een groot aantal nakomelingen van geselecteerde bijenvolken. De bijen worden op wascellen van 5.2 milimeter geplaatst. Na enige maanden worden de kleine volkjes op de gewenste eigenschappen gecontroleerd. Als de celmaat ongewijzigd blijkt, wordt van dit minivolkje een groter volk gekweekt. Het volgend jaar worden de geselecteerde bijenvolken op nog kleiner wasmaat geplaatst. Net zolang totdat het einddoel 4.9 mm wascel bereikt is. Nu verzorgen de bijen de larven beter en verjagen de varroamijt uit de wascel. 

was celmaat 5.2 mm opmeten.png
mini kastje

GIFTEN 
Wil je de stichting Beelease voor het onderzoek naar de kleine bijen met financieel ondersteunen ?  GA NAAR DONATIES


FILMPJE over de  kleine bij. 
Met dank aan Ronald Hoeben van Foodtube.