Stichting Beelease is een instituut voor educatie, research, ontwikkeling en kweken van (resistente) honingbijen, honingproductie en de kweek van waardplanten.

Stichting Beelease zet zich in voor het behoud van de honingbij en wilt graag mens en natuur verbinden. Door een programma van onderzoek en educatie over verzorging en kweek van bijen en planten, verbeteren we de leefomgeving van mens, plant en dier. Als onafhankelijk non-profit organisatie, streven we naar continuïteit en maximale inzet van onze kennis en beschikbare middelen op korte en lange termijn.

De Stichting is opgericht in 2012 door Dirk Dekker met een KvK inschrijving, ANBI status en is een erkend leerschool.

Our food is grown by specialists. The honey bee is needed to grow our food.

BEE MORTALITY Worldwide, the number of bee colonies is declining. Bee colonies are grown by professionals, but hobby beekeepers also raise their own bees. Often with good results, but sometimes the breeding is not going well. There is a decrease in diversity among the bee colonies and there is a parasite: the Varroa mite that threatens the survival.  

PARASITE  The Varroa mite destructor has been a concern and cause of worldwide mortality of bee colonies for many years. The Varroa mite originally lives in symbiosis on special honey bees far from here. Due to errors in cultivation programs among beekeepers, the mite has spread to all bee colonies worldwide. The survival of the bee is threatened by this. The bee gets stress from this parasite and gets sick. Professionals and hobby beekeepers try to combat the mite with chemicals, but until now this has been without much success.

BIOLOGICAL METHOD   Fortunately, there is a solution! This has to do with the size of cells in a bee’s honeycomb. Those are those hexagonal cells in a honeycomb. The Varroa mite reproduces in this hexagonal cell and also lays its own eggs in the bee larva from which new mites grow. 

This hexagonal cell has a major influence on the life phase of the bee and therefore also on that of the mite. It has now been discovered that the smaller the cell, the less likely the mite will reproduce. The growth of the mite can be stopped with a slightly smaller cell size. 

So the size of the hexagonal cell has to be reduced, but this also means that slightly smaller bees are created. The latter is okay, but the size of the hexagonal cell cannot simply be reduced. 

This is a process that takes years. This process has been successful for years. Ed and Dee Lusby from Arizona are the founders.

Beelease, in collaboration with expert researchers, has developed a breeding method that leads to resistance to the Varroa mite. The current size of the hexagonal cell is 5.2 millimeters and can be reduced by 0.1 millimeters per year. The desired size is 4.9 mm. This means that Beelease is still working for 3 years.

Beelease has now been working for 10 years.

 

A ‘mini-population of small bees’ is now successfully grown every year. A larger population is grown from this mini-population of small bees. And this people is placed on a smaller honeycomb the following year. This is repeated until the final target of 4.9 mm is reached.  

Beelease successfully breeds small bees without stress and disease. 

Beelease is initiatiefnemer van het bloemenlint in Amsterdam-Noord. Inmiddels zijn er ruim 300 plantsoenen en bermen met een bloemenlint. Bij elkaar hebben zij een lengte van 15 kilometer! 


Waarom is dit nodig?

Insecten hebben het hele jaar door bloeiende planten met nectar en stuifmeel nodig.  De bermen langs de wegen en de tuinen zijn helaas strak gemaaid of met tegels geplaveid. Het aantal insecten is door gebrek aan goed voedsel in 30 jaar tijd tot 75% afgenomen. Diversiteit houdt de natuur in balans. Op dit moment is deze balans aan het verdwijnen. Als er te weinig biodiversiteit in groenstroken te vinden is, dan sterven de insecten van inteelt en honger en sterven ze uit. 

De bloemenlinten vormen een verbinding met elkaar en wordt ook wel een ‘snelweg’ voor insecten genoemd. Deze ‘snelweg’ bevordert de biodiversiteit van onze omgeving en helpt insecten overleven. 


Dit initiatief wordt met gemeente Amsterdam uitgevoerd en samen met dienst Groenbeheer wordt een bloemenlint plek gekozen. 

Als buurtbewoner kun je een bloemenlint adopteren en helpen een betere leefomgeving voor insecten en bijen creëren.  


Wil jij ook een Bloemenlint? 

De bloemenlinten in Noord zijn voor iedereen. We zoeken Ambassadeurs!


Een ambassadeur is een buurtbewoner die de verzorging van een bloemenlint op zich neemt. Het verzorgen bestaat uit zwerfvuil en onkruid uit jouw bloemenlint verwijderen. Zie jouw bloemenlint uitgroeien tot een volwaardig thuis voor insecten en bijen. Zo help jij moeder natuur een handje. 


Meld je aan!
Aanmelden kan je via deze website. Klik hierna op AANMELDEN


Snel naar het formulier?    Klik Hier


Investeer in een fruitboom. Daar pluk niet alleen jij de vruchten van, maar ook de honingbij! 

Stichting Beelease heeft ruim 60 fruitbomen waaronder oude rassen van appels, peren en pruimen. Voor de honingbijen van Beelease betekent dit een oase aan bloemen en voor ons een oogst van fruit. Beelease wilt graag mens en natuur verbinden en daarom is het project om fruitbomen te leasen ontstaan. Een win-win situatie.

 

Hoe werkt het? 

Door het onderstaande formulier in te vullen lease jij een fruitboom voor 1 jaar en is de oogst in het najaar van jou. Tijdens het jaar kun je leren snoeien, oogsten en onderhouden, maar dat is niet noodzakelijk.

Vul op het bestelformulier alle vragen in. Het aantal bomen is beperkt en we hebben niet voor iedereen elke fruitsoort ter beschikking. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

 

DE KOSTEN
Je huurt voor de periode van 1 jaar (een seizoen) een fruitboom voor €25,–  [€ 20,-. exclusief BTW] .  De gemiddelde opbrengst van een fruitboom kan 5 kilo fruit zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.  De leaseperiode loopt elk jaar voor de periode van 1 januari  tot en met 31 december en vervalt daarna.

Je kunt maximaal drie fruitbomen per persoon en per jaar leasen.

 

LET OP : Wanneer je een fruitboom via het digitale formulier adopteert, ga je automatisch akkoord met de voorwaarden. Deze zijn bindend zodra je betaling is ontvangen. Lees ze dus goed!

De voorwaarden lees je HIER

Insecten hebben het hele jaar door veel nut van bloeiende planten met nectar en stuifmeel. Deze voedingsbronnen zijn de zogenaamde waardplanten, De bermen langs de wegen en de tuinen zijn helaas strak gemaaid of met tegels geplaveid. Het aantal insecten is door gebrek aan goed voedsel in 30 jaar tijd tot 75% afgenomen.

Voor de kweek van veel meerjarige drachtplanten heeft Beelease een 130 m2  tunnelkas gekocht  In het voorjaar van 2018  wordt de kas in gebruik genomen. Met de hulp van vrijwilligers en deelnemers van de DWI  worden de plantjes gezaaid, verspeend en verpot. Op het buitenterrein van Beelease worden de planten tot volwassen grootte opgekweekt. Deze kweekkas voorziet en faciliteert in de teelt en de verzorging van planten als werkervaringsproject van de afdeling WPI van de Gemeente Amsterdam.

We streven naar een teelt van ruim 15.000  plantjes verdeeld over 15 verschillende soorten kruiden. Deze plantjes worden langs de bestaande Bloemenlinten in Amsterdam-Noord uitgezet. Na de bloeiperioede wordt het zaad verzameld en in het volgende jaar opnieuw voor de teelt gebruikt. Het aantal kruiden zal daardoor in hoog tempo in de bermen en plantsoenen terugkeren. Langs de Bloemenlinten komen borden met uitleg over het nut van deze kruiden.

De medewerkers – vrijwilligers en via de DWI – krijgen les hoe te werken met zaaien en uitdunnen , verpotten en watergeven. Het levert vaardigheden op voor een aparte en veel gevraagde bedrijfstak. Met de circulaire economie en druk op de energie beperking wordt de afstand tussen productie en consumptie sterk verkort. In en rond de grote steden ontstaan op kort termijn mini productie plantages. Veel handwerk dus en veel vraag naar ingewerkte arbeidskrachten met kennis van zaken.

De planten worden gebruikt voor een aantal doelstellingen:

– drachtplanten voor bijen
– medicinale toepassing
– verkoopproduct als aanvulling van de winkel
– werk- en ervarings traject voor de DWI

Beelease is altijd op zoek naar hulp! Dit is afhankelijk van het seizoen en van het aantal projecten die worden bedacht. Openstaande vacatures voor vrijwilligers zijn op de VACATUREBANK te vinden. Ben je enthousiast geworden en heb je affiniteit tot de natuur, planten, buitenleven en werken met honingbijen in het bijzonder, laat het dan weten via: E-mail .

Opleiding bijenhouden en erkend leerwerkbedrijf 

Stichting Beelease verzorgt als Instituut de opleiding voor bijenhouder, de basiscursus en voor gevorderden. Daarnaast biedt Beelease als erkend leerwerkbedrijf werkervaringsplekken voor stagiairs van de ROC, waaronder als assistent accountant. Voor werkervaring werken we samen met de afdeling DWI/TPW voor trajecten in groen- en tuinbeheer op ons terrein.

neem contact op voor meer informatie:  E-mail .

The Beelease Foundation takes care of the removal of bee swarms from gardens and parks. We are listed at the GG-GGD reporting point; telephone: 020-5555961. 

Beelease onderhoud ongeveer 60 bijenvolken
Untitled_design__5_-removebg-preview
De Bijenkoningin is de grootste bij
Alle bloemenlinten in Noord bij elkaar zijn 15 km
1 theelepel honing bevat een miljoen bloemen
Translate »